Exista viata si dupa business?

Untitled
In cei peste 22 de ani de existenta ne-am pus tot felul de intrebari, dar una pare a fi mai grea decat toate: daca mai exista viata si dupa business? Evident o intrebare care trebuie luata si inteleasa in sens bun, chiar daca iesirea la pensie e un moment deosebit si poate unul foarte delicat pentru fiecare dintre noi.

Zilele acestea am primit un raspuns simplu: exista cu siguranta! Acest moment poate fi primit si privit cu optimism si poate fi chiar un nou inceput, poate fi dedicat familiei si chiar in a va oferi lucruri pe care poate nu ati avut timp sa vi le permiteti atunci cand ati fost in plina activitate.

Acum 14-15 ani la angajare cineva mi-a promis ca se va pensiona de aici si acesta va fi ultimul lui loc de munca. Nu e o promisiune usoara si nu e una lipsita de riscuri si de surprize pentru ca e un pariu cu viata….
Este cazul lui Victor Chelu care si-a inceput cariera demult probabil prin 1967-1968 in Automatica si care a fost alaturi de HELINICK inca de la inceput ca si colaborator in 1991-1994 si apoi ca si angajatat si sef de echipa instalari (cel mai bun sef de echipa premiat si recunoscut in organizatie) pana la data de 31.01.2013 cand a hotarat sa iasa la pensie. Este o hotarare personala si chiar daca am incercat si am reusit sa o intarziem putin, o respectam si o acceptam.
Il stiu pe Victor inca din 1984 pe atunci eu un tanar inginer stagiar, evident incepator in ale meseriei de inginer. imi aduc de aminte cu emotie si placere si mai povestesc si acum de prima intalnire si, evident, de prima ciocnire a unui “inginer care proiecta” cu cei care chiar trebuiau sa realizeze practic un proiect, chiar daca la acea vreme era un simplu modul de sincronizare a unor Automate de Dirijare a Traficului. A fost probabil primul meu contact cu realitatea de productie si in general cu lumea reala pentru ca activitatea de inginerie si in special R&D are o doza si un anumit nivel de “vis si dorinta”, si nu este de foarte multe ori ancorata in realitate. Am colaborat excelent in cei 7 ani petrecuti impreuna in Automatica cu Victor. Atelierul lui Victor fiind cel care a materializat toate proiectele realizate de mine in acea perioada, culminand evident cu un modul MSC care functioneaza si acum in camera de comanda (pe inelul 3 de siguranta) la Centrala Nucleara de la Cernavoda.
Activitatea lui Victor a fost una profunda si de mare calitate, care nu a fost atat de vizibila din exterior, dar care a marcat pozitiv si spectaculos activitatea HELINICK. O societate de instalari sau un INTEGRATOR in “top3” asa cum este azi HELINICK, nu poate sa se dezvolte fara a proiecta in exterior o buna capacitate si o inalta calitate in executia de lucrari care in afara de aportul inginerilor, are si o parte mai putin expusa dar aproape la fel de importanta, aceea de realizare practica (cablare si instalare) a sistemelor si echipamentelor.
Curajul si pregatirea impecabila a lui Victor, dar si puterea lui de a organiza si a planifica o echipa de 12-16 tehnicieni, a permis HELINICK sa abordeze fara riscuri lucrari importante: primele sisteme la sucursale bancare 1992, primul sistem de detectie si semnalizare incendiu analogic adresabil din Romania 1992-1993 RTV, primul mare proiect in retail/cash&carry magazinul si sediul central SELGROS din Brasov, aplicatii speciale cum a fost SINDAN, aplicatii de mari dimensiuni cum au fost cele din Palatul Parlamentului, atat pentru Senat, cat si pentru Camera Deputatilor sau pentru Summit-ul NATO si lista evident, poate continua.
Mai mult decat atit, Victor a avut puterea sa creasca angajati care au invatat de la el lucruri si valori esentiale: competenta, corectitudinea si respectarea planificarii si a termenelor de realizare a proiectelor HELINICK, care sunt parte din valorile de baza ale companiei.
Pe tot parcursul acestei perioade Victor a primit oferte (unele de nerefuzat din punct de vedere financiar) de la alte societati, si, evident de la multi clienti HELINICK, care au recunoscut in Victor adevaratele valori ale unui profesionist. Dar Victor este un om de cuvant care isi respecta promisiunile si a dovedit o loialitate care nu poate fi pusa la indoiala, si care completeaza restul de calitati mentionate. In plus, toate aceste calitati au avut norocul sa fie gazduite de o personalitate foarte puternica si, lucru rar zillelor noastre, de o personalitate care a avut principii pentru care nu a facut nici un compromis si pe care si le-a respectat cu incapatanare.
Victor a fost si va ramane o persoana deosebita si o personalitate de care se va mai vorbi mult in Helinick, si cu siguranta ca ii vom simti lipsa. Dar viata curge inainte si sunt momente care nu pot fi negociate cu viata.
Noi suntem alaturi de Victor, ii multumim si ii dorim multa sanatate si, chiar mai mult, te asteptam sa colaboram si in viitor ca si consultant sau ca profesor si trainer pentru viitorii instalatori ce vor veni in HELINICK.

„Vali”, o pensie lunga si fericita alaturi de familie si de cei dragi tie!
27.01.2013

Ioan Marius Retegan
Director Executiv